Tag: Windows Server 2008 R2

PowerShell Version 3 Installation Failure on Windows Server 2008 R2 Server Core Installation (no-GUI)

You have a server which runs the Windows Server 2008 R2 with SP1 operating system that was installed using the "Server Core Installation" option (no-GUI): You've given this server a name, added it to the domain, configured the IP address settings, and configured options 1 -3 in the "Configure Remote Management" portion of sconfig as shown in the following image: PowerShell version 2 works fine on the server, but you've been tasked with loading PowerShell version 3 on it. You've downloaded and Read more [...]

When Trying to Install PowerShell Version 3.0 You Receive the Message: “The Update is Not Applicable to Your Computer”

You've decided to install PowerShell version 3.0 on your computer. Your computer meets the requirement of running Windows 7 with Service Pack 1, Windows Server 2008 with Service Pack 2, or Windows Server 2008 R2 with Service Pack 1. If you're running Windows 8 or Windows Server 2012, you already have PowerShell version 3.0 installed. There are several different ways to check the operating system version and service pack level. In the following screenshot, I've run "winver.exe" and I can see that Read more [...]

Want VM Reliability and Uptime? Hyper-V on Server Core

While at TechEd last month I heard two things that I've been preaching for a while. Server Core installation (no-GUI) is the recommended installation type beginning with Windows Server 2012. I've been saying this for a while when it comes to Windows Server 2008 R2. Server Core: Reliability and Uptime In each of three datacenters that I support there are multiple Hyper-V servers that run Windows Server 2008 R2 w/SP1 with the Core Installation (Server Core). These production servers have unbelievable Read more [...]

ASP.NET v4.0 Application Pools Don’t Show Up in IIS

On a Windows Server 2008 R2 Machine, a default operating system installation was performed along with installing all of the Windows Updates to include the .NET Framework v4.0, then IIS was installed. On this particular server, the ASP.NET v4.0 Application Pools didn't show up automatically in IIS: My guess is this is because the .NET Framework 4.0 was installed before IIS. To resolve this issue open a command prompt as administrator (elevated privileges if UAC is enabled), change into the Read more [...]